Primilo nagradu za međunarodno ekološko partnerstvo

Brdo kod Kranja, 8.12.2006
Na kraju ekološkog susreta pod nazivom Cilj najboljih je ekološka odličnost, što su ga na Brdu kod Kranja pripremili Agencija Republike Slovenije za okoliš, Ekološka zaklada Republike Slovenije in časopis Finance, dodijelena je ovogodišnja jedanaesta nagradu za okoliš. Gorenje je primilo nagradu za međunarodno ekološko partnerstvo za gradnju za okoliš prihvatljive tvornice kućanskih aparata u Valjevu u Srbiji.

Iz obrazloženja komisije proizlazi da je Gorenje dobilo priznanje zbog postavljanja nove tvornice rashladnih aparata u Srbiji koja po svojem konceptu, emisijama u okoliš, uporabi za okoliš prihvatljivih materijala i zbog energetski učinkovitih proizvoda predstavlja prijenos tehnologija koje omogućavaju slabije razvijenim područjima skok u novu, višu razinu s manjim mogućim utjecajima na okoliš. Gorenjeva tvornica donosi u Valjevo modernu industrijsku proizvodnju koja se temelji na načelima održivog razvoja i omogućava prijenos znanja i praktičnih iskustava o dobroj organizaciji proizvodnog procesa, visokom stupnju zaštite okoliša te o sigurnosti i zdravlju na radu. U izvođenju projekta izgradnje sudjelovale su i razvojne i istraživačke ustanove iz Republike Srbije.

Gorenje se redovito uvrštava među primatelje ekoloških nagrada koje dodjeljuju Ekološka zaklada Republike Slovenije, Agencija Republike Slovenije za okoliš i časopis Finance. Gorenje tim nagradama dokazuje da je skrb za okoliš utkana kako u radne procese tako i u proizvode te da ulaganje u zaštitu okoliša nije samo teret već se opsežne investicije u štedljivije postupanje u svim dijelovima proizvodnje i kod proizvoda vraćaju s kamatom time što Gorenju pribavljaju razvoj i još veće konkurentske prednosti pred takmacima.