Čista perilica za istinski čisto rublje

26.10.2010

Program samočišćenja Gorenje SterilTub

Pranje rublja pri nižim temperaturama i s neagresivnim sredstvima za pranje, prihvatljivo je za okoliš ali donosi i određene slabosti. Takve okolnosti predstavljaju odličnu klimu za razvoj bakterija koje se zbog ostataka praška i prljavštine zadržavaju u kadi perilice rublja. Zbog toga rublje, koje je inače normalno oprano i posušeno, pri prvom dodiru s vlagom počne oslobađati neugodni miris. Pojavi se osjećaj da rublje nije dobro oprano i rijetko bi tko pomislio da se pravi razlog nalazi u bakterijama.

Kako bi izbjegli takve probleme, Gorenje stručnjaci razvili su posebni program samočišćenja SterilTub koji djeluje iznad 70°C i vodi brigu o potpunoj higijeni unutrašnjosti vaše perilice rublja. Rublje je odgovarajuće njegovano samo ako je uistinu čista i unutrašnjost perilice. Program samočišćenja SterilTub u Gorenje perilicama rublja aktivira se automatski, nakon što ste na gumbu za programiranje izabrali program Pamuk 95°C, bez predpranja ili Pamuk 80°C (kod modela Simplicity) i pritisnuli tipku označenu simbolom programa za samočišćenje.

Program traje dobar sat i pol, kod praznog bubnja na visokoj temperaturi. Veća količina vruće vode, uz dvaput bržu vrtnju bubnja nego kod uobičajenog pranja, dohvaća i najviše točke kade i učinkovito uništava bakterije koje se tamo zadržavaju. Na taj će način vaše rublje, i u z preporučenu uporabu pranja kod nižih temperatura i sa sredstvima prihvatljivijim za okoliš, biti najučinkovitije njegovano. Prije svega, više neće biti neugodnog mirisa!

Kako djeluje program SterilTub?
Perilica rublja najprije izbaci sve ostatke vode iz kade te s nekoliko sigurnosnih okretaja bubnja provjeri je li bubanj uistinu prazan. U slučaju da prepozna rublje u bubnju, program se odmah isključi. Zatim perilica napuni vodu i zagrije ju iznad 70°C (80 odnosno 90°C). S višim okretajima nego li kod normalnog pranja, voda pljušti i po gornjim dijelovima kade a voda se stalno dogrijava i već nakon 35 minuta je iznad 70°C što bakterijama onemogućava preživljavanje. Učinak možemo poboljšati dodamo li manju količinu sredstva za pranje. Postupak možemo ponoviti jednom mjesečno.

Što učiniti ako vaša perilica nema posebnu funkciju SterilTub?
Jedan od načina da ublažite neprijatni miris rublja je da bijelo rublje jednom do dvaput mjesečno operete na 95°C, uz polovično punjenje, i tako protjerate bakterije iz unutrašnjosti perilice rublja. Ukoliko imate već nešto stariju perilicu, svakako bi trebalo razmisliti o zamjenskoj kupnji. Ne samo zbog vrlo upotrebljive nove funkcije SterilTub, koja nam omogućava udobno i štedljivo pranje kod niskih temperatura i s neagresivnim sredstvima za pranje bez fosfata. Modeli nove generacije perilica rublja su također i tehnički puno bolje dotjerani i temelje se na inovativnim funkcijama  koje automatski optimaliziraju proces pranja i time omogućavaju znatne uštede u potrošnji vode, električne energije i vremena.

Veća količina vruće vode, uz dvaput brže okretanje bubnja nego kod uobičajenog pranja, doseže i do najviše točke kade i uništava bakterije koje se tamo zadržavaju.
Perilice rublja nove generacije u usporedbi s aparatima od prije deset godina potroše čak 37 posto manje vode.