Vodič za kupovinu hladnjaka

Trebate novi hladnjak? Ali kako odabrati pravog, koji će odgovarati potrebama vaše obitelji? I o čemu sve morate razmišljati prilikom kupovine novog hladnjaka, osim o financijskim konstrukcijama? Pročitajte savjete stručnjaka iz Gorenja, vodećeg proizvođača bijele tehnike.

Prije kupovine hladnjaka isplati se odgovoriti na nekoliko pitanja koja će olakšati vaš izbor. Broj članova obitelji informacija je koja značajno utječe na vaš izbor. Veličina aparata ovisi o veličini obitelji. Za 2 osobe potreban vam je hladnjak od cca 100–120 l, za četveročlanu obitelj hladnjak od 200–250 l. Važno je i to koliko puta tjedno kupujete, koliko vam je hrane potrebno i što najradije jedete. Ako namirnice kupujete jednom tjedno, svakako će vam trebati ladice za produljeno trajanje svježih namirnica. Ako pak u hladnjaku pohranjujete pretežito zamrznutu hranu, prevagnut će zamrzivačka svojstva. Na kraju je tu i osoban ukus: je li ljepši i praktičniji kombinirani hladnjak sa zamrzivačem dolje ili gore? Možda se odlučite za hladnjak “side by side” koji ima s jedne strane zamrzivač a s druge hladnjak. Da o izboru boja ni ne govorimo ... promislite o svemu!

Prilikom kupovanja rashladno-zamrzivačkog aparata obratite pažnju na klimatski razred naveden na naljepnici aparata. Gorenje nudi proizvode koji su primjereni i okolišu gdje vladaju vrlo visoke temperature, sve do + 43 °C. Još učinkovitije komponente, kompresor, kondenzator i isparivač, omogućavaju vašem aparatu da se i u tako ekstremnim uvjetima pobrine za optimalnu temperaturu od +4 °C u hladnjaku i -18 °C u zamrzivaču.
Oznake klimatskih razreda s temperaturnim područjem:
SN (subnormalni) od +10 °C do +32 °C
N (normalni) od +16 °C do +32 °C
ST (subtropski) od +16 °C do +38 °C
T (tropski) od +16 °C do +43 °C

Karakteristike koje sigurno želite kod svog novog Gorenje hladnjaka

Energetska učinkovitost A++, A+ ili A. Izaberite između najštedljivijih aparata energetske učinkovitosti A++, A+ ili A te uštedite i do 25 % električne energije. Gorenje hladnjaci imaju, pored odlične toplinske izolacije, poboljšano brtvljenje vrata, ugrađene najsuvremenije komponente rashladnog sustava i elektronsku regulaciju koja potrošnju smanjuje na minimum.

SensoTech precizno elektronski regulira temperature hlađenja i zamrzavanja, čija kontrola je omogućena preko LED zaslona.

TwinPower kod Gorenje kombiniranih hladnjaka s dva kompresora omogućava odvojeno upravljanje rashladnog i zamrzivačkog dijela, tj. mogućnost odvojenog isključivanja pojedinačnog dijela aparata pa stoga npr. isključivanje zbog čišćenja zamrzivača ne utječe na rad hladnjaka i obrnuto. Ili Kompresor s ventilom koji omogućava da se isključi djelovanje rashladnog dijela neovisno o zamrzivačkom dijelu. Isključivanjem rashladnog dijela, za vrijeme godišnjeg odmora odnosno dulje odsutnosti, štedi se energija dok zamrznute zalihe ostaju na sigurnom.

MultiFlow tehnologija ubrzanog kruženja zraka omogućava stalnu temperaturu u svim modelima s ladicom ZeroZone, na način da se hladni zrak kroz proreze na stražnjem zidu hladnjaka upuhuje neposredno u ladicu. Sustav MultiFlow omogućuje i ubrzano hlađenje pića za brže postizanje prave temperature posluživanja, na način da hladni zrak puše direktno na boce koje su smještene na posebnom nosaču. SuperCool funkcija intenzivnog hlađenja posebno je upotrebljiva kod većih kupovina hrane, a djeluje na temperaturi iznad ledišta.

U izvlačivoj ladici ZeroZone temperatura, senzorski regulirana između 0 i +3 ºC, omogućava idealan okoliš za pohranjivanje namirnica koje u području blizu ledišta ostanu dulje vremena svježe*. U takvim uvjetima povrće, voće i mesni proizvodi sačuvaju vitamine i aromu te ostanu svježi i do tri puta dulje!
FreshZone ladica za kvalitetnije pohranjivanje svježih namirnica! Voće, povrće i meso sačuvaju svježinu osjetno dulje vremena.

MoistControl. Ladica za povrće ima s prednje strane namješten klizač pomoću kojega se jednostavno namjesti željena vlažnost i time sačuva povrće svježim i hrskavim.

SnackBin! Sireve, salame, namaze, paštete, sendviče i maslac pohranimo u posebnu posudicu koja sprječava neželjeno isušivanje. Smještena je s donje strane staklene police u hladnjaku, vrlo se jednostavno vadi, a može ju se po potrebi klizno pomicati slijeva udesno i tako dodatno prilagođavati prostor u aparatu.

Razdijeljena polica za boce. Za veće boce straga i manje posudice sprijeda! Prostrana polica omogućava sustavno i pregledno odlaganje namirnica koje moraju biti uvijek pri ruci.

SpaceBox, ladica za zamrzavanje na izvlačivim teleskopskim vodilicama koja oduševljava i velikom zapremninom!

FastFreeze brzim i intenzivnim zamrzavanjem pri -32°C učinkovito se čuvaju hranjive tvari, minerali i vitamini.

No Frost tehnologija pomoću intenzivnog kruženja hladnoga zraka uklanja vlagu iz zamrzivača i time sprječava stvaranje inja na namirnicama i leda u unutrašnjosti aparata. Prednosti su mnogobrojne: zamorno odleđivanje i čišćenje nije potrebno, zamrznute namirnice međusobno se ne lijepe, veće iskorištenje prostora i preglednost zamrznutih namirnica, te se sačuva kakvoća, boja i aroma zamrznutih namirnica.

Odgovorno s hranom, energijom i novcem

Jeste li znali da prosječno domaćinstvo godišnje baci hrane za nekih 3.000 Kn? Prosječna obitelj s dvoje djece baci hrane i za više od 5.000 Kn što je više od 140 kg, a najčešće se baca povrće, voće, mliječni i delikatesni proizvodi.
Koji su razlozi? Previše kupljene hrane odnosno namirnica, te neodgovarajuće i nepregledno pohranjivanje namirnica u hladnjaku!
Rashladno-zamrzivački aparati jedni su od najvećih potrošača energije u domaćinstvu, priključeni na električnu struju 24 sata dnevno, 365 dana godišnje. Potroše više od 1/4 ukupne električne energije u domaćinstvu. Pored toga, pogrešno postavljen aparat i previsoka temperatura okoline još više povećava potrošnju, a ako je hladnjak star 15 ili više godina, troši i do tri puta više u usporedbi s novim.

Stručnjaci iz Gorenja sukobili su se sa tim izazovima i za svoje vjerne potrošače pronašli rješenja koja im godišnje mogu uštedjeti i do 9.000 Kn. Kako? Najprije zbog manje potrošnje električne energije i time manjih računa za struju, te zbog dodanih funkcija u svrhu očuvanja svježine hrane koja je stoga dulje uporabiva i vrlo pregledne unutrašnjosti. I ne zaboravite, sa svakim ušteđenim kilovatsatom struje učinili ste puno toga dobroga i za okoliš.

Neka štedljivost bude i vaša briga

• Optimalna temperatura u hladnjaku je približno 5 °C. Kod održavanja niže temperature od ove, znatno se poveća potrošnja električne energije.
• Preporučljiva temperatura u zamrzivaču je -18 °C. 5 °C niža temperatura znači odmah 25 % veću potrošnju električne energije.
• Odaberite NoFrost tehnologiju s automatskim odleđivanjem u zamrzivačkom dijelu. Ledene obloge naime bitno povećavaju potrošnju električne energije i smanjuju učinkovitost hlađenja. To znači da zamrzivač energetskog razreda A, ako nije odgovarajuće održavan, djeluje kao onaj iz razreda B ili C.
• Veličina aparata mora odgovarati vašim potrebama: prazni hladnjaci su naime najveći potrošači električne energije.
• Redovito provjeravajte jesu li vrata hladnjaka dobro zatvorena i brtvi li brtva dobro.