zatvori
...

Karakteristike kuhinjskih napa

Odlična učinkovitost i jednostavno upravljanje

Potrebna učinkovitost kuhinjske nape ovisi o veličini prostorije koju je potrebno prozračiti. Suvremeni trendovi stanovanja s tendencijama udruživanja kuhinjskog prostora s blagovaonicom i dnevnim boravkom digli su ljestvicu standarda učinkovitosti kuhinjskih napa. Za efikasno prozračivanje prostorije čija je površina cca 30 m2 potrebna je napa s protokom zraka od barem 700 m3/h. U cjelokupnom asortimanu kuhinjskih napa Gorenje nudi nape s protokom zraka od čak 1000 m3/h. Možete odabrati nape s mehaničkim ili elektronskim upravljanjem. Modeli s elektronskim upravljanjem omogućavaju jednostavno upravljanje na dodir, a jednostavno je i njihovo čišćenje. Intenzitet, odnosno brzina rada može se namjestiti ovisno o načinu kuhanja u 4 razine. Određeni modeli mogu se upravljati i preko daljinskog upravljača.

Privlačan oblik

Moderni oblici kuhinja nude neisrpne mogućnosti dizajnerske inovativnosti i u području kuhinjskih napa. Privlačani oblici Gorenje napa nadopunjavaju odličnu funkcionalnost. Inovativne oblike u kombinaciji s pristalim metalnim materijalima te halogeno osvjetljenje uljepšavaju vašu kuhinju. Posebnost predstavlja i senzorska kontrola intenzivnosti prozračivanja koja se može mijenjati jednostavnim dodirom senzora u obliku štapića.

SUSTAV P.A.S. - nova tehnologija

S novim, naprednim obodnim načinom odsisavanja, sustavom P.A.S., Gorenje predstavlja sasvim novu, revolucionarnu tehniku prozračivanja.
Kod sustava P.A.S. područje odsisavanja odmaknulo se iz sredine kuhinjske nape prema njenim vanjskim rubovima. Time je odsisavanje usmjerenije, potrošnja energije manja a smanjena je i razina buke.

Halogeno osvjetljenje

Nape, pored svoje osnovne funkcije prozračivanja, predstavljaju i dodatni izvor svjetla i time vode brigu o optimalnoj osvjetljenosti ploče za kuhanje. Svi modeli imaju halogeno osvjetljenje koje je snažnije i štedljivije.

Recirkulirajuća napa

Recirkulirajuća napa prihvaća zrak, zasićen parom i mirisima, te ga pročišćenog vraća u prostor.
Ako nemate mogućnost polaganja odvodne cijevi, dobra je alternativa izbor recirkulacijske nape. Takva napa usisava zrak kroz ugljeni filter koji iz njega ukloni sve mirise i paru i zatim ga očišćenog vraća natrag u prostoriju. Recirkulacijske kuhinjske nape jednostavno se montiraju i obično se upotrebljavaju u stambenim blokovima gdje je postavljanje cijevi za neposredno odvođenje zraka na otvoreno otežano.
Ugljeni filter treba promijeniti do dva puta godišnje, zavisno o tome koliko je često kuhinjska napa u uporabi.

Odzračna napa

Odzračna napa prihvaća paru, a mirise odvodi van kroz dimnjak. Ako možete u kuhinji postaviti cijev za odvođenje zraka na otvoreno, najbolji je izbor odzračna napa jer na taj način možete iskoristiti svu snagu odsisavanja nape.

Jednostavno čišćenje filtera

Metalni filteri za masnoće u Gorenje napama mogu se lako skinuti i jednostavno očistiti. Operite ih ručno ili u perilici posuđa s programom za nježno pranje a akrilne ili papirnate filtere za masnoće jednostavno zamijenite za nove.

Funkcionalni oblik

Iako je privlačni dizajn važan čimbenik u našem svakodnevnom životu, samo dobar oblik kuhinjske nape nije dovoljan. Napa mora biti funkcionalna, služi kao pomoćni izvor svjetlosti za vrijeme kuhanja dok se najbolje među njima ističu i tihim radom. U širokoj ponudi kuhinjskih napa Gorenje različitih stilova i oblika nije teško naći model koji svakoj kuhinji daje osobni pečat.

Dobro prozračivanje je od ključnog značaja

Namjena kuhinjske nape je proizvoditi potlak i time učinkovito sprječavati širjenje mirisa i para u prostoru.
• Za izjednačenje tlaka treba omogućiti dotok svježeg zraka u kuhinju, na primjer tako da se ostave otvorena vrata prema susjednoj prostoriji a nikako ne otvaranjem prozora u blizini kuhinjske nape jer bi to samo omelo kruženje zraka.
• Za pravilni rad nape treba osigurati toliko svježeg zraka koliko ga napa odvede. Kuhinjska napa kroz filter usisava zrak zasićen mirisima i parom.
• Filter prihvaća čestice masnoće a ohlađeni se zrak odvodi van. Najučinkovitiji su metalni filteri.
• Svi modeli Gorenje napa imaju nepovratnu zaklopku. Kada napa nije u uporabi, nepovratna zaklopka je zatvorena i sprječava dovod zraka izvana. To dobro dođe po zimi jer zaklopka sprječava prodor hladnog zraka u kuhinju.

Kapacitet

Koji kapacitet treba imati nova kuhinjska napa?
Odluka prvenstveno zavisi o veličini kuhinje za koju je namijenjena. Općenito vrijedi da napa mora zrak u prostoriji zamijeniti deset do dvadeset puta u jednom satu. Npr., u kuhinji veličine 4 x 4 m s 2,5 m visokim stropom, to bi bilo približno 400-800 m³ zraka na sat.

Jer se kod upotrebe kuhinjske nape ne mogu izbjeći mali gubitci tlaka, vrlo je važno pritom poštivati sljedeće:
- uvijek se treba držati preporučenog promjera odvodne cijevi (Ø) koji je naveden na samoj cijevi;
- gdje je to moguće, preporuča se upotrijebiti glatke cijevi kako bi se smanjio otpor zraka;
- priključak neka bude što kraći i sa što manje zavoja;
- izbjegnite oštre promjene smjera i bolje priključite blago savijenu cijev jer će time zrak lakše prolaziti kroz nju pa će i pad tlaka biti manji.

Potreban kapacitet odsisavanja određuje zapremnina kuhinje.
Zapremninu možete izračunati na sljedeći način: Širina x visina x dubina kuhinjske prostorije
Potrebna snaga nape: Zapremnina kuhinjske prostorije x 10

Kako odabrati kuhinjsku napu ovisno o zapremini kuhinje

Potreban kapacitet odsisavanja kuhinjske nape ovisi o zapremini kuhinje.
Zapreminu možete izračunati na sljedeći način: širina x visina x dubina kuhinje.
Potreban kapacitet nape: zapremina kuhinje x 10.
Širina nape obično je jednaka širini ploče za kuhanje. Preporučena udaljenost nape od ploče za kuhanje je 65 - 75 cm ili manje, ovisno o tipu ploče za kuhanje.
Kuhinjsku napu potrebno je uključiti prije početka kuhanja. Brzina rada nape ovisit će o količini pare i mirisa koja se proizvodi prilikom pripremanja određenog jela. Kuhinjsku napu potrebno je ostaviti upaljenu još 10 do 15 minuta po završetu kuhanja kako bi se iz zraka uklonili i zadnji tragovi mirisa nastalih od kuhanja.

Čišćenje

Čišćenje je važan čimbenik koji utječe na produljenje životnog vijeka kako kuhinjske nape tako i njenih filtera. Uprljani i zamašćeni filteri mogu znatno smanjiti kapacitet nape.
Skoro sve površine kod većine kuhinjskih naa Gorenje izrađene su od nehrđajućeg čelika koji zahtijeva posebnu njegu. Treba ih čistiti namjenskim sredstvima za čišćenje koja na površini stvaraju zaštitini film i štite ju i od masnih otisaka prstiju. Za staklene elemente nape preporučamo korištenje kućanskih sredstava namijenjenih za čišćenje staklenih površina.
Filteri se mogu čistiti ručno, vodom i deterdžentom za pranje posuđa s programom pranja na 65°C. Treba upozoriti da kod pranja u perilici filteri lagano izgube boju (čime se njihova učinkovitost ni u kojem pogledu nije smanjila). Preporučamo da filtere čistite približno svaka dva mjeseca.

Razina buke

Više snage uz manje buke
U današnjim domovima kuhinja je središnja prostorija, pa je više pozornosti posvećeno razini buke uzrokovane radom kuhinjske nape. U posljednjih nekoliko godina kapacitet kuhinjskih napa značajno je povećan, stoga kod većine kuhinjskih napa koristimo materijale za zvučnu izolaciju.

Tihi rad

Pored kapaciteta i privlačnih oblika, kod napa je bitna i razina buke. Bolje modele kuhinjskih napa odlikuje posebna izolacija, koja osigurava iznimno tihi rad.