Dobar savjet kada hladite ili zamrzavate

Sirovi sastojci

Donesite kući najbolje sirove sastojke

Postoji stara izreka koja kaže “Puno babica, kilavo dijete”, ali loši sirovi sastojci su čak i nešto gore od toga. Evo nekoliko savjeta s tržnice koje trebate imati na umu kada punite svoja kolica s kojima odlazite na tržnicu.

Pohranjivanje

Ohlađeno, smrznuto, u zdjeli ili gdje?

Jedna je stvar pronaći najbolje sastojke a sasvim druga pronaći najbolji način pohranjivanja. Neke stvari se bolje osjećaju na toplom, druge na hladnom, neke na suhom, druge na vlažnom, neke u prisutnosti drugih proizvoda a neke samo same. Zbunjeni? Nastavite čitati.

Vodič za hlađenje

Hladno, hladnije, najhladnije

Prosječno domaćinstvo baci preko 100 kilograma povrća i proizvoda od povrća. Godinu za godinom. Svake godine. Ova divovska hrpa može djelomično biti pripisana neodgovarajućem pohranjivanju proizvoda. Pročitajte ovdje o tri zone hlađenja: hladnoj, hladnijoj, najhladnijoj.

Vodič za zamrzavanje

Pečenje je u zamrzivaču – ali gdje?

Uh,uh,uh, ne ponovo! Tražite grozničavo bakalar koji ste ponosno stavili u zamrzivač odmah nakon što ste ga ulovili. Tražite i tražite, između brežuljaka bezbrojnih vrećica s graškom i mrkvom koje su se zalijepile za zamrzivač jer ga niste stigli odmrznuti.

Pakiranje

Plastika, aluminijska folija ili spremnik?

Stojite tu s pola zdjele svježe pripremljenog guacamolea i tražite u ormaru nešto u što biste ga zamotali. Aluminijsku foliju? Plastičnu foliju?Plastični spremnik? Češete se po glavi kao da bi to moglo pomoći potaknuti vašu memoriju. Ne možete se sjetiti najboljeg načina pakiranja i pohranjivanja stvari. Evo nekih savjeta ako metoda češanja nije upalila.

Higijena

Upamtite – u ime dobre higijene!

Sjetite se oprati ruke. Sjetite se oprati nož. Sjetite se oprati kuhinjski ručnik; baš kao djeca- ni njima ne dozvoljavate da ostanu danima prljava! I upamtite, upamtite, upamtite. Započnite čitanjem savjeta na sljedećim stranicama – u ime dobre higijene!

Čišćenje

Od neugodnih štetočina do gumenih rukavica

Čemu satima žonglirati s repovima rakova ili obrisati najekstravagantniju riblju juhu – bouillabaisse – samo da bi to sve servirali na stol gomili mrava? Čemu se zaklinjati u egzotični šerbet od manga ako je sve što će gosti zapamtiti biti loš miris izašao iz hladnjaka kada ste iz njega izvadili šerbet?

Čitajte BRRR od korica do korica za kišnog dana ili ju čuvajte uz svoje kuharice i upotrijebite kao praktični priručnik kada će vam, tu i tamo, biti potreban savjet. Svaki je dan dovoljno izazovan pa zašto bi onda vodili brigu o smrdljivom hladnjaku, pljesnivim krastavcima, smeđem guacamoleu (meksičkom jelu od pirea avokada, luka, rajčice, čilija i začina), muhama u dnevnom boravku, mravima, daskama za rezanje koje vrve životom ili drugim iritirajućim problemima u vezi s kuhinjskom higijenom.

Gorenje se nada da ćete uživati u vrijednim savjetima u BRRR.