Kako imati u ladici uvijek oštre noževe

Vodič za oštrenje, korak po korak

Upotrijebite čelik za oštrenje, ako znate s njime baratati. U protivnom, upotrijebite kamen za oštrenje. Evo kako:

1 Dajte si vremena. Oštrenje noževa na brusnom kamenu može biti vrlo terapeutsko.
2 Potopite kamen u vodu dok iz njega ne prestanu izlaziti mjehurići. Postavite kamen na dobru podlogu (vjerojatno je jedna bila isporučena kada ste ga kupili) i navlažite kamen vodom.
3 Primite nož desnom rukom i položite oštricu noža dijagonalno preko kamena. Pod tim kutom: Postavite oštricu nadolje tako da bude nakošena 10-15 stupnjeva. Zadržavajte ga u ovom položaju kroz cijeli postupak.
4 Neka desna ruka održava kut a tri srednja prsta lijeve ruke postavite na reznu stranu noža.
5 Morate znati da će se za vrijeme postupka oštrenja stvoriti pasta od prašine i vode. Dozvolite ovoj pasti da se nakuplja jer ona djeluje kao sredstvo za oštrenje.
6 Povlačite nož prema sebi zaobljenim širokim pokretom, amo tamo, lagano po kamenu. Počnite od početka oštrice i putujte prema dršku. Broj prolaza zavisi o stanju noža. Guranje i povlačenje na ovaj način stvara mikroskopsku izbočinu (grbu) na suprotnoj strani noža.
7 Okrenite nož i sastružite izbočinu upotrebljavajući iste pokrete sa suprotne strane noža, što ne će biti potrebno činiti baš često.
8 Nož je spreman za uporabu kada se mala izbočina izgubi. To možete provjeriti tako da povučete svoj nokat pažljivo po cijeloj dužini oštrice s obje strane.