Kako ukloniti mrlje

Lako uklanjanje i najtvrdokornijih mrlja

Ljepilo, na bazi acetona Trljajte acetonom ili bezuljnim sredstvom za skidanje laka s noktiju. Materijali izrađeni od acetata ne podnose aceton!
Ljepilo, na bazi nafte Natapkajte benzinom.
Ljepilo, epoksidno Ne možete učiniti ništa… Nikada ga ne ćete moći skinuti.
Ljepilo, na bazi etanola butil acetata Vidi ljepilo na bazi acetona.
Ljepilo, na vodenoj bazi Namočite odjeću u toploj vodi preko noći.
Marelica Vidi voćni sok.
Banana Odmah isperite mrlju što je moguće toplijom vodom, koliko može podnijeti materijal. Ako mrlja nije potpuno nestala, natapkajte ju prozirnim tekućim sredstvom za pranje posuđa ili potopite u toplom mlijeku. Ako bude trebalo, utrljajte u mrlju tekući glicerin i ostavite da stoji 10 sati ili navlažite razrijeđenom octenom kiselinom ili vodikovim peroksidom.
Pivo Nestaje u normalnom pranju.
Bobičasto voće Odmah isperite mrlju što je moguće toplijom vodom, koliko može podnijeti materijal. Ako mrlja nije potpuno nestala, natapkajte ju prozirnim tekućim sredstvom za pranje posuđa ili potopite u toplom mlijeku. Ako bude trebalo, utrljajte u mrlju tekući glicerin i ostavite da stoji 10 sati ili navlažite razrijeđenom octenom kiselinom ili vodikovim peroksidom.
Sok od cikle/crvenog kupusa Utrljajte u mrlju prozirno tekuće sredstvo za pranje posuđa i stavite odjeću u plastičnu vreću na 5-6 sati. Ako je bijeli materijal, natapkajte mrlju 1 %-tnim natrijevim hipokloritom ili mješavinom jedne žlice natrijevog ditionita (sredstvo za bijeljenje) u velikoj čaši tople vode i isperite tekućom vodom. Nemojte ovo upotrijebiti na osjetljivim materijalima kao što su svila i vuna.
Ptičji izmet Pričekajte da se mrlja osuši. Iščetkajte/ostružite što je više moguće. Istrljajte mješavinom 2 žlice bijelog octa u 1 dl vode. Ako mrlja ne nestane, navlažite ju prozirnim tekućim sredstvom za pranje posuđa i stavite odjevni predmet u plastičnu vreću na 4-6 sati.
Krv Materijal koji može podnijeti vruću vodu operite s time da rublje u boji odmah isperete hladnom vodom. Prije pranja, namočite odjevni predmet u hladnu slanu vodu. Natapkajte stare mrlje 8 %-tnim nerazrijeđenim amonijakom.
Tragovi paljenja Kuhajte opaljeni komad odjeće na niskoj temperaturi s 1 šalicom (250 ml) sapuna i 1/2 litre mlijeka. Možete i tapkati bijelim octom. Ako se radi o odjeći od pamuka, vune, ili svile, tapkajte mrlju vodikovim peroksidom. Djeluje samo na lako oprženim mrljama.
Vosak od svjeće Umetnite odjevni predmet u plastičnu vreću i stavite je u zamrzivač na nekoliko sati. Izvadite i oljuštite vosak. Ako ostane malo voska, stavite po jedan komad papirnatog ručnika na to i ispod toga i izglačajte.
Guma za žvakanje Umetnite odjevni predmet u plastičnu vreću i stavite je u zamrzivač na nekoliko sati. Uklonite i istružite gumu. Još ima tragova gume: stavite komad pamuka navlažen benzinom sa stražnje strane mrlje dok mrlja ne omekša. Pažljino istrljajte samu mrlju benzinom.
Klor Ako ste prolili klor po svojoj odjeći u boji, ništa ne možete učiniti. Mjesta koja su izgubila boju nikada ne će nestati. Ako se radi samo o jednoj maloj mrlji, možda ćete moći ispraviti pogrješku tako što ćete pokriti mrlju markerom otpornim na vodu iste boje kao što je odjeća.
Čokolada Natopite mrlju sapunom, prozirnim sredstvom za pranje posuđa ili glicerinom i operite. Ako su ostale mrlje od ulja, uklonite ih kiselom vodom. Alternativa: Natopite odjevni predmet u mlijeku na približno 15 minuta i zatim izribajte mrlju četkom dok se ne izgubi.
Kava Upotrijebite glicerin ili mlijeko. Utrljajte glicerin u mrlju i pustite da djeluje preko noći. Ili, utrljajte glicerin u mrlju i natopite mlijekom.
Kreda u boji Natapkajte mrlju benzinom koristeći krpu ili meku četku/četkicu za zube.
Currry Važan sastojak u curryju je kurkuma koja se koristi i kao boja za tekstil pa je stoga bitno da brzo djelujete. Polijte po mrlji glicerin i ostavite da djeluje preko noći. Polijte po mrlji malo prozirnog tekućeg sredstva za prane posuđa i ostavite da djeluje 5-6 sati. Alternativa: Natapkajte mješavinom terpentinovog ulja, 8 %-tnog nerazrijeđenog amonijaka i smeđeg sapuna.
Sok od maslačka Bijela pamučna odjeća: Istrljajte smeđim sapunom i pustite da djeluje preko noći. Ostružite ili obrišite vlažnom krpom. Boje: Natapkajte mješavinom 1 dl vode, 1 dl alkohola za čišćenje i 2 žličice prozirnog tekućeg sredstva za pranje posuđa.
Mrlje od deodoransa Natapkajte mješavinom 1 dijela bijelog octa na 4 dijela vode. Isperite tekućom vodom. Ili navlažite mrlju vodom, utrljajte u nju malo praška za pečenje i pustite da djeluje preko noći.
Jaja Istrljajte prozirnim sredstvom za pranje posuđa i stavite u plastičnu vreću 4-5 sati.
Masnoće Najveći broj masnih mrlja skida se normalnim pranjem ali možete pojačati svoje djelovanje tako što ćete natapkati mrlju prozirnim sredstvom za pranje posuđa i pustiti da u plastičnoj vreći djeluje nekoliko sati.
Mrlje od hrane Natapkajte prozirnim sredstvom za pranje posuđa i pustite da djeluje 5-6 sati. Alternativa: Otapajte nekoliko sati u mješavini pola vode i pola glicerina. Ako je mrlja još uvijek vidljiva i nakon pranja, natapkajte ju benzinom ili mješavinom amonijaka 25 % i vode (1 žlica amonijaka na 1 l vode).
Sok od voća Odmah isperite mrlju što toplijom vodom, koliko god materijal može podnijeti. Ako mrlja nije potpuno nestala, natapkajte prozirnim sredstvom za pranje posuđa ili namočite toplim mlijekom. Ako treba, istrljajte mrlju tekućim glicerinom i pustite da djeluje 10 sati, ili navlažite razrijeđenom octenom kiselinom ili vodikovim peroksidom.
Trava  Polijte glicerin po mrlji i pustite da djeluje 10-15 minuta. Alternativa: očetkajte pastom za zube.
Boja za kosu Skoro ju je nemoguće ukloniti. Upotrijebite sredstvo za uklanjanje boje ako je odjeća bijela ili trajne boje.
Sok Odmah isperite mrlju što toplijom vodom, koliko god materijal može podnijeti. Ako mrlja nije potpuno nestala, natapkajte prozirnim sredstvom za pranje posuđa ili namočite toplim mlijekom. Ako treba, istrljajte mrlju tekućim glicerinom i pustite da djeluje 10 sati, ili navlažite razrijeđenom octenom kiselinom ili vodikovim peroksidom.
Ketchup Natapkajte prozirnim sredstvom za pranje posuđa i pustite da djeluje 5-6 sati. Alternativa: Namočite na nekoliko sati u mješavinu pola vode i pola glicerina. Ako je mrlja još uvijek vidljiva i nakon pranja, natapkajte ju benzinom ili mješavinom amonijaka 25 % i vode (1 žlica amonijaka na 1 l vode).
Rumenilo za usne : Uronite mrlju u mlijeko. Promijenite mlijeko kada više ne izvlači boju ruža. Stavite prozirno sredstvo za pranje posuđa na mrlju i pustite da djeluje 4-6 sati. Ako je i poslije pranja ostala boja, natapkajte ju alkoholom za čišćenje kada je odjeća suha.
Losion Upotrijebite benzin. Stavite komad papirnatog ručnika ispod mrlje. Navlažite oko mrlje benzinom kako biste izbjegli širenje mrlje i zatim tapkajte neposredno po mrlji. Nastavite sve dok mrlja sasvim ne nestane.
Šminka Navlažite prozirnim sredstvom za pranje posuđa i stavite u plastičnu vreću na 5-6 sati. Ako mrlja nije do kraja nestala, istrljajte ju alkoholom za čišćenje.
Maskara Prelijte prozirnim sredstvom za pranje posuđa i pustite da djeluje u plastičnoj vreći 5-6 sati. Ako to nije dovoljno, natapkajte benzinom.
Mlijeko Natapkajte malo prozirnog tekućeg sredstva za pranje posuđa na mrlju, zatvorite odjevni predmet u plastičnu vreću i pustite da djeluje preko noći. Ako ima ostataka od masnih mrlja, uklonite ih kiselom vodom.
Pljesniva/ustajala odjeća Nestaje ako se odjeća može prati na 60 oC.  Izribajte mrlje na odjeći koja može podnijeti samo 40 oC bijelim octom. Ako odjeća još uvijek miriše po plijesni, upotrijebite dezinfekcijsko sredstvo koje ne izbjeljuje – slijedite upute.
Zemlja Neka ne bude predugo na odjeći. Namočite odjevni predmet u hladnoj vodi malo prije nego li ju istrljate sapunom ili prozirnim tekućim sredstvom za pranje posuđa. Ako su ostale masne mrlje, uklonite ih kiselom vodom.
Blato Neka se osuši. Očetkajte koliko je moguće. Istrljajte prozirnim tekućim sredstva za pranje posuđa i stavite u plastičnu vreću na 5-6 sati.
Senf Izlijte na mrlju prozirno tekuće sredstvo za pranje posuđa i pustite da djeluje 5-6 sati. Ako i nakon pranja ima tragova mrlje, natapkajte s malo benzina ili mješavinom amonijaka 25 % i vode (1/2 žlice na 1/2 l vode).
Lak za nokte Položite odjevni predmet na upijajuću podlogu. Natapkajte acetonom i osušite odmah papirnatim ručnikom. Ne zaboravite odmaknuti odjevni predmet od podloge kako se mrlja ne bi širila. Tkanine na bazi acetata ne podnose aceton – umjesto njega, upotrijebite amil acetat.
Ulje Istrljajte mrlju maslacem. Alternativa: Nakapajte benzin na mrlju i pritisnite papirnatim ručnikom kako s unutrašnje tako i s vanjske strane. Ne zaboravite odmaknuti odjevni predmet od podloge kako se mrlja ne bi širila nakon što je papir upio ulje.
Uljne pastele Natapkajte mrlju benzinom pomoću krpe ili meke četke/četkice za zube.
Boja na bazi ulja Natapkajte nove mrlje s malo terpentina. Utrljajte u osušene mrlje smeđi sapun i pustite da djeluje preko noći u plastičnoj vreći. Izribajte sapun i obrišite vlažnom krpom.
Boja na bazi vode, plastike i akrila Utrljajte prozirno tekuće sredstvo za pranje posuđa ili smeđi sapun u mrlju i pustite da djeluje preko noći u plastičnoj vreći. Smeđi sapun treba izribati a ne smije ga se upotrijebiti na svili ili vuni.
Breskva Isperite mrlju odmah što toplijom vodom, koliko može podnijeti materijal. Ako mrlja nije potpuno nestala, natapkajte ju prozirnim tekućim sredstvom za pranje posuđa ili ju umočite u toplo mlijeko. Ako je potrebno, utrljajte u mrlju tekući glicerin i pustite da djeluje 10 sati, ili ju ovlažite razrijeđenom octenom kiselinom ili vodikovim peroksidom.
Olovka Istrljajte gumicom za brisanje. Alternativa: Stavite prozirno tekuće sredstvo za pranje posuđa na mrlju i pustite da djeluje 5-6 sati.
Parfem Natapkajte mješavinom jednakih dijelova vode i alkohola za čišćenje.
Gubitak boje od parfema Natapkajte mješavinom 1 dijela octa na 4 dijela vode. Isperite vodom.
Pelud Skinite slobodni pelud usisavanjem ili potapkajte samoljepljivom trakom. Nakon toga, natapkajte prozirno tekuće sredstvo za pranje posuđa i pustite da djeluje preko noći.
Crveno vino Svježe mrlje: Isperite u vodi ili u bijelom vinu. Ili umočite u kipuće mlijeko i zatim natapkajte prozirnom tekućinom za pranje posuđa. Suhe mrlje: Stavite odjevni predmet u zamrzivač kako bi crveno vino kristaliziralo. Alternativa: Stavite prozirno tekuće sredstvo za pranje posuđa na mrlju i pustite da djeluje preko noći.
Smola Položite odjevni predmet na upijajuću podlogu, natapkajte acetonom (ne po materijalu od acetata) li mješavinom alkohola za čišćenje i terpentina. Odmah osušite s papirnatim ručnikom. Podloga također upija, zato odmaknite odjevni predmet kako se mrlja ne bi širila.
Hrđa Natopite materijal kiselim mlijekom (ulijte 2 žličice/10 ml octa u šalicu mlijeka kako bi se ukiselilo) ili limunovim sokom i istrljajte solju. Stavite ga da se osuši na suncu. Materijal možete natapkati sredsvom za uklanjanje mrlja od hrđe, oksalnom kiselinom ili mješavinom 1 dijela limunske kiseline i 9 dijelova vode.
Pasta za cipele Stavite na mrlju glicerin i pustite da djeluje preko noći.
Soda Istrljajte ledenohladnom vodom. Ako to nije dovoljno, navlažite mrlju tekućinom za pranje posuđa i pustite da djeluje 4-5 sati.
Čađa Usišite ili potucite ljepljivom stranom samoljepljive trake, navlažite prozirnim tekućim sredstvom za pranje posuđa i stavite u plastičnu vreću 5-6 sati.
Naljepnice Upotrijebite benzin. Stavite komad papirnatog ručnika ispod mrlje. Navlažite oko mrlje benzinom kako biste izbjegnuli mrljanje i zatim potapkajte neposredno po mrlji. Nastavite dok mrlja ne nestane potpuno.
Čaj Umočite odjevni predmet u mlijeko dok se mlijeko ne oboji. Potapkajte zatim tekućim prozirnim sredstvom za pranje posuđa i pustite da djeluje 5-6 sati u plastičnoj vreći. Alternativa: Polijte glicerin po mrlji i pustite da djeluje 10-15 minuta. Vrlo uporne mrlje uklonite alkoholom.
Duhan Namočite odjeću u deterdžent koji sadrži enzime ili navlažite mrlju neposredno takvim sredstvom. Pustite neka djeluje nekoliko sati.
Umak od rajčice Natapkajte prozirnom tekućinom za pranje posuđa i pustite da djeluje 5-6 sati. Alternativa: Umočite na nekoliko sati u mješavinu pola vode i pola glicerina. Ako su mrlje i nakon pranja još vidljive, natapkajte ih benzinom ili mješavinom amonijaka 25 % i vode (1 žlica aminijaka na 1 l vode).
Bljuvotina Uklonite koliko je to god moguće. Istrljajte tekućinom za pranje posuđa. Pustite neka djeluje u plastičnoj vreći 5-6 sati.