Hladnjaci i zamrzivači

Mogu li dvovratni-jednokompresorski rashladno-zamrzivački aparat postaviti u prostor koji se ne grije stalno?

Aparat postavite u suhi i uredno prozračivani prostor. Dozvoljena temperatura okoline za pravilno djelovanje aparata uvjetovana je  izvedbom aparata što je navedeno i na natpisnoj tablici.

Razred Temperatura okoline
N (normalni) od +16 °C do +32 °C
ST (suptropski) od +18 °C do +38 °C
T (tropski) od +18 °C do +43 °C
Kod dvovratnih-jednokompresorskih aparata (aparati tipske oznake HZ...) treba paziti da temperatura okoline ne bude niža od dozvoljene. Ukoliko je aparat izložen dulje vremena nižoj temperaturi, u rashladnom dijelu biti će normalne temperature - a povisit će se temperatura u zamrzivaču - što skraćuje vrijeme pohranjivanja namirnica pa se namirnice mogu odlediti. Zato ti aparati nisu namijenjeni za uporabu u prostorijama koje nisu stalno grijane (npr. vikendice).

Mogu li hladnjak - zamrzivač isključiti na dulje vrijeme?

Ako aparata dulje vremena ne ćete upotrebljavati, okrenite gumb termostata u položaj 0 (STOP). Prekinite dovod električne energije, ispraznite aparat, odledite ga, očistite i ostavite vrata pritvorena.

Imam hladnjak s automatskim odleđivanjem. Zašto na dnu hladnjaka (ispod posude za povrće) stoji voda?

Voda stoji ispod posude za povrće ako je začepljen otvor za otjecanje vode ili ako odleđena voda kaplje mimo žlijeba za sakupljanje vode.

  • začepljeni otvor očistite, na primjer, plastičnom slamkom,
  • predebeli sloj leda odledite ručno (vidi upute za uporabu, poglavlje »Nakupljanje leda na zadnjoj stijeni unutrašnjosti hladnjaka«).

U uputama za uporabu piše da je rashladna vitrina namijenjena pohranjivanju pića pri temperaturi iznad 0 stupnjeva. Koja je gornja granica hlađenja? Kod nekih vitrina piše da je temperatura između 0 i 10 stupnjeva. Vrijedi li to za sve vaše rashladne vitrine? Koji je raspon temperature a koji je kod modela PV37?

Predviđeno namještanje temperature u vitrini PV37 je kod temperature okoline 25 °C između 0 i 5 °C a kod temperature okoline 32 °C između 0 i 10 °C. To vrijedi za testne uvjete, kod konstantne temperature okoline, bez otvaranja vrata.
Zavisno o učestalosti otvaranja vrata, temperatura se može kratkotrajno podignuti ali i vratiti nakon određenog vremena ako vrata više ne otvarate.

XBC660 (vitrine za pića) postižu temperature između 2 i 10 °C a XWC660 (vitrine za vino) između 4 i 18 °C

Često otvaranje vrata uzrokuje prodor toplog zraka u unutrašnjost rashladne vitrine pa ona teže postiže namještenu temperaturu a potrošnja energije je veća zbog neprestanog rada (hlađenja). Zato ne otvarajte vrata bez potrebe.