Hlađenje i zamrzavanje u energetskom razredu A+++ - Gorenje
zatvori
...

Arhiv

Utorak, 7. rujan 2010

Hlađenje i zamrzavanje u energetskom razredu A+++

Pravilnim izborom aparata štedimo energiju

Glavnina rashladno-zamrzivačkih aparata trenutno je uvrštena u energetske razrede A+ i A++. Predviđa se da će u Berlinu predstavljeni aparati, ubuduće uvršteni u najštedljiviji energetski razred A+++ koji će korisniku omogućiti čak 60-postotnu uštedu električne energije u usporedbi s energetskim razredom A, biti na tržištu sljedeće godine.

Najveći potrošači električne energije u kućanstvu su rashladno-zamrzivački kućanski aparati koji rade 24 sata dnevno, 365 dana godišnje. Izborom aparata najviših energetskih razreda bitno pomažemo smanjivanju potrošnje električne energije i posljedično tome smanjenju ispuštanja CO2. Najnoviji rashladno-zamrzivački aparati Gorenje, ubuduće uvršteni u razred A+++, koje Gorenje predstavlja na sajmu IFA u Berlinu, pored dosezanja najvišeg energetskog razreda, nudit će i dodatne funkcije štednje i tehnička poboljšanja. Naime, učinkovitiji izolacijski sustav, inovativno rješenje komponenata rashladnog sustava te uporaba učinkovitijeg kompresora smanjuju potrošnju energije na minimum.

Među najveće potrošače električne energije danas spadaju 10 i više godina stari kućanski aparati koji u usporedbi s novima potroše čak do 65 posto više energije. Gorenjeva studija godišnje potrošnje električne energije pokazuje da je prosječni rashladno-zamrzivački aparat Gorenje iz 1995. godine potrošio oko 400 kWh električne energije godišnje, 2000. godine oko 320 kWh, 2005. oko 240 kWh i danas još samo 170 kWh. Uz činjenicu da čak 40 posto električne energije, koju potrošimo u domaćinstvu, namijenimo radu kućanskih aparata, utoliko je važnije upotrebljavati energetski štedljive i okolišu prihvatljive aparate. Sama činjenica da je električna energija sve skuplja dodatno nas potiče da svoja domaćinstva organiziramo što štedljivije i odgovorno prema okolišu u kojem živimo. 

Za dodatnu uštedu energije brinu se i brojne funkcije kao što su štedljivi program, program godišnjeg odmora i program brzog hlađenja kod većik kupnji. Suvremeni potrošač odnosno potrošačica u svakidašnjoj žurbi jako cijeni jednostavnu uporabu i funkcionalni dizajn koji omogućava što bolje kvalitetno pohranjivanje namirnica i pomaže uštedjeti vrijeme. Jedna od takvih funkcija je zasigurno i sustav NO FROST koji sprječava nakupljanje inja i leda u zamrzivaču i time omogućava potpuno iskorištenje prostora što također predstavlja štednju energije. 

Puno možemo učiniti i sami. Kod uporabe rashladno-zamrzivačkih aparata pobrinemo se na primjer za optimalnu temperaturu u hladnjaku, koja je oko 4 °C, izbjegavamo nepotrebno otvaranje vrata hladnjaka i time izlazak hladnog zraka iz hladnjaka. Pazimo da u hladnjak i zamrzivač pohranjujemo samo osušenu i ohlađenu hranu; u protivnom se brže stvori led koji povećava potrošnju energije.

Kod izbora novog rashladno-zamrzivačkog aparata obratimo pažnju na energetsku učinkovitost koju proizvođači označavaju energetskim razredima. Štedljivi kućanski aparati Gorenje u prodavaonicama su dodatno označeni zelenom naljepnicom Gorenje ECO CARE. Na taj način, ponudom tehnički dorađenih te okolišu prihvatljivih proizvoda, proizvođači u suradnji s korisnicima nastoje očuvati okoliš za sljedeće generacije.

Savjeti

Postavljanje rashladnog aparata uz štednjak, radijator, peć, perilicu rublja ili na neposrednoj svjetlosti sunca nije primjereno.

Standardna temperatura zamrzavanja je –18 °C. Ako se temperatura namjesti niže, povećava se potrošnja energije. Namještanje temperature samo 1 °C niže od potrebne povećava potrošnju energije i do 5 posto. 

Hladnjaci Gorenje imaju vrata koja sama misle i zvučnim vas signalom upozore ako ste ih zaboravili zatvoriti. Neki se modeli automatski zatvore ako su vrata bila zatvorena pod kutom manjim od 20 stupnjeva.

Ako hladnjak ne upotrebljavate dulje vremena, npr. za vrijeme dopusta, bolje je da ga fizički isključite odnosno uključite funkciju programa godišnjeg odmora koju nude neki suvremeni hladnjaci.