Komb House by Karim Rashid izložena u Kairu - Gorenje
zatvori
...

Arhiv

Ponedjeljak, 10. siječanj 2011

Komb House by Karim Rashid izložena u Kairu

Komb House by Karim Rashid izložena u Kairu

Karim Rashid, jedan od najplodnijih dizajnera svoje generacije, sada je dizajnirao 'idealni dom' nazvan KOMB HOUSE koji je bio izložen u prosincu 2010. na vodećem egipatskom sajmu namještaja "Le Marche" održanom u Kairu. KOMB HOUSE by Karim Rashid idealno je mjesto boravka koje koristi tehnologiju kako bi se stvorila tradicija, običaji i obiteljski ugođaj zajedništva. KOMB HOUS tvori životni stil koji sadrži kako moderne tako i tradicionalne materijale koji minimalno utječu na okoliš. KOMB HOUS ima i domino ploče za kuhanje i pećnice iz kolekcije Gorenje designed by Karim Rashid. Prikazan je u kairskom centru "Cairo International Convention & Exhibition Center (CICC)".

KOMB HOUSE je idealno dizajniran dom, u kojem je istovremeno korištena moderna tehnologija i tradicionalni materijali, visoko energetski učinkovita i s minimalnim utjecajem na okoliš.

Unutrašnjost kuće sastoji se iz četiri prostora koji predstavljaju glavne aktivnosti: igranje, jedenje, spavanje i čišćenje. Središnji prostor, inspiriran islamskim dvorištem, ima oazu sa svjetlarnikom i središnjim dubokim bazenom. Otvor svjetlarnika kontrolira temperaturu kuće. Kada je otvoren, svjetlarnik skuplja kišnicu koja se zatim filtrira u bazenu. Iznad svega lebdi kinetička umjetnička skulptura. Skulptura hvata snagu vjetra i svojim okretanjem razvodi energiju po cijeloj kući.

Kuća se od središnjeg bazena širi na sva četiri kvadranta tvoreći dnevni boravak, kupaonicu, spavaonicu i blagovaonicu. Crni se pod mijenja u različite podne intarzije u kuhinji i kupaonici. U dnevnom boravku i u spavaonici podni se motiv pretvara u meki materijal za sagove. Višebojna vililna podna obloga i sag izrađeni su od recikliranog materijala s malom VOC-emisijom.

Veliki kauč ponosno je postavljen u središte dnevnog boravka. Ovalni kauč stvara osjećaj druženja, zajedništva i potiče otvorenost i komunikaciju. Iznad sjedala visi lagani svijećnjak koji osvjetljava cijeli boravak. Mala površina sa stolom od fiberglasa i uredskom stolicom uredno su ugurani u kut. Sav namještaj u ovom prostoru na okupu drži ovalni tepih na podu.

Kuhinja se stapa s formalnom blagovaonicom i prostorom za doručak. ‘Origami’ kuhinja ima skriveni hladnjak i dvije ugradbene pećnice iz kolekcije Gorenje designed by Karim Rashid. Samostojeći otok s obrađenim rubovima ima ugradbenu Gorenjevu indukcijsku ploču za kuhanje, sudoper i tobogan za smeće. Konzolni pult tvori neformalni ambijent za konzumiranje doručka i/ili pića. Uz kuhinju se nalazi formalna blagovaonica. Kroz stol, stolice i sviječnjak provlači se fazetirani dekorativni motiv.

Dok su prostori za boravak djelomice otvoreni prema središnjem prostoru, spavaonica i kupaonica zatvoreni su zidovima od bijelog poluprozirnog stakla i kliznim vratima što dozvoljava prolaz prirodnog svjetla uz zadržavanje privatnosti. Spavaonicu i kupaonicu spaja prolazni garderobni prostor. Obilni razmještaj u spavaonici upotpunjava privatno područje za sjedenje.

Kupaonica ima središnje plutajuće zrcalo s osvijetljenim rubom koje dijeli područje umivaonika i kade. Kroz jednosmjero propusno zrcalo, ugrađeno u pregradu sa strane kade, može se gledati televizija. Kada je televizija isključena, može se vidjeti samo zrcalo. Prostor tuša i zahoda konfiguriran je leđa na leđa kako bi sve cijevi mogle biti ugrađene samo u jednom zidu. Kabina za tuširanje izveden je kao stakleni zaslon ovalnog oblika s digitalno otisnutim ‘tehnoorganskim’ umjetninama. Prostorija ima i stakleni stol za šminkanje, udobni naslonjač i svjetiljku. Vodootporne intarzije u podu sugeriraju prijelaz između 'mokrog i suhog' područja unutar kupaonice.

U vanjski vrt vodi sporedni prilaz kako iz spavaonice tako i iz kupaonice a tu se nalazi i prostor koji služi kao privatni stražnji ulaz u kuću. Vrtni namještaj i žardinjere oblih oblika oponašaju uzbibane valove KOMB HOUSEA pretvarajući interijer i eksterijer u cjeloviti doživljaj.

Kolekcija Gorenje designed by Karim Rashid

Ova potpuno nova kolekcija predstavlja minimalističko stapanje funkcionalnosti, tehnologije, interaktivnosti i čistoće. Prepoznatljiva je po svojem dinamičkom dizajnu, zaobljenim linijama i visokokvalitetnoj završnoj obradi aluminija. Upotrijebivši inovativnu MoodLite tehnologiju, koju je razvilo Gorenje, okomita traka LED-svjetla omogućava različite svjetlosne prikaze pružajući mogućnost prilagodbe izgleda aparata nečijem trenutnom raspoloženju ili čak njegovom životnom stilu. Ova potpuno nova zvjezdana kolekcija donosi u kuhinju dodir svjetlosti, obraća se zahtjevnijim kupcima, poklonicima izvrsnog dizajna i bezvremene ljepote. Stoga je Gorenje prvi proizvođač kućanskih aparata koji nudi rješenje koje korisnicima omogućava promjenu boje vanjštine njihove pećnice ili nape.