Gorenje za upravljački modul iChef primilo nagradu Red Dot - Gorenje
zatvori
...

Arhiv

Srijeda, 16. ožujak 2011

Gorenje za upravljački modul iChef primilo nagradu Red Dot

Gorenje za upravljački modul iChef primilo nagradu Red Dot
Gorenje inovativni modul upravljanja pećnice iChef primio je časno priznanje na uglednoj međunarodnoj dodjeli nagrade Red Dot Design Awards. Žiri je bio impresioniran posebno profinjenim rješenjima pojedinosti. Nagrađeni elektronski upravljački modul s velikim zaslonom u boji predstavlja danas najnaprednije elektronsko upravljanje pećnica na dodir i predstavlja glavni korak naprijed u razvoju kućanskih aparata. To je kompleksna inovacija prenesena u jednostavnu uporabu i privlačan oblik.

Gorenje modul za upravljanje pećnice iChef, premijerno prikazan ovog siječnja na trgovačkom sajmu IMM u Kölnu, priziva iskustvo koje je korisniku poznato iz potrošačke elektronike. Korisnik ulazi u glavni izbornik dodirom zaslona u boji. Zatim se logičkim redom, dodirom fotografija u boji i ikona, odabiru različiti programi kuhanja i opcije. Gorenje će svoje pećnice, opremljene upravljačkim modulom iChef, lansirati ovog proljeća.

Nagrađeni upravljački modul u cijelosti je rezultat vlastitog razvoja i dizajna Gorenja. iChef su dizajniraliMatevž Popič i Lidija Pritržnik iz Gorenje studija za dizajn. Oni su naglasili da je vodeći princip u dizajnu modula bila jednostavna i intuitivna uporaba pećnice.

Lidija Pritržnik, kreativna direktorica: "Razvili smo koncept upravljanja pećnice koji će odgovarati različitim vrstama korisnika. Uspjelo nam je prenijeti kompleksnu tehnologiju u proizvod prihvatljiv korisniku do te mjere da ga mogu koristiti kako oni s malo ili bez iskustva u kuhanju tako i oni koji namjeravaju postati glavni kuhari". Matevž Popič, dizajner: "Upravljački modul iChef omogućava brže donošenje odluka i biranje hrane. Upravljanje sadržaja je jasno, recepti su podržani objašnjenjima pojedinačnih funkcija kako bi zamijenili uobičajene priručnike s uputama. Težište je na jednostavnom uređivanju postojećih recepata i stvaranju novih, osmišljenih od strane korisnika. Široki izbor modulovih boja omogućava korisnicima personalizaciju izgleda pokazivača."

iChef se oslanja na visoko učinkoviti upravljački sklop koji radi kao samostalno računalo. Pažljivo promišljenu sklopovsku opremu koordinira operacijski sustav razvijen u Gorenju koji omogućava odgovorno, brzo i korisniku prihvatljivo djelovanje. Andrej Kaiser, razvojni inženjer i tvorac programske podrške nagrađenog modula: "Ideja upravljanja na dodir kućanskih aparata preko zaslona u boji s pokretnim slikama bila je prisutna u Gorenju od trenutka uvođenja prvih zaslona na dodir. Međutim, to se je još samo prije nekoliko godina sa stanovišta tehnike i troškova činilo sasvim nemoguće. Danas, ponovno dokazujemo da predvodimo industriju u razvoju upravljanja kućanskih aparata." 

Dodatno, uz časno spominjanje modula iChef, Gorenju su ove godine dodijeljene i dvije druge nagrade Red Dot. Neovisni odbor za dodjelu nagrade prepoznao je superiornu kakvoću i inovativni dizajnstaklokeramičke plinske ploče za kuhanje linije Magna od Ataga, Gorenjevog robnog znaka prisutnog na nekim tržištima u Zapadnoj Europi. Treća je nagrada Red Dot dodijeljena Gorenjevom studiju za dizajn i njegovom dizajneru Davidu Cugelju za dizajniranje korisničke komunikacijske opreme CPE za optički pristup (koju je u promet stavio korisnik Iskratel). 

Nagrade Red Dot prvi su puta bile dodijeljene 1955. godine i ubrajaju se u međunarodne nagrade za dizajn s najvećom reputacijom. Ove godine, oko 1700 kompanija iz 60 država nadmetale su se s 4433 prijave u kategoriji dizajna proizvoda. Svečana ceremonija nagrađivanja održat će se 4. srpnja u Essenu u Njemačkoj. 

Gorenje je višegodišnji pobjednik ove nagrade. Prva je nagrada Red Dot dodijeljena Gorenju 2005. godine za dizajn Premium Touch perilice i sušilice rublja