Kako projektirati kuhinju - Gorenje
zatvori
...

Kako projektirati kuhinju

Kuhinja je prostor u kojemu boravimo puno vremena i zato nam mora odgovarati u potpunosti. Projektiranje kuhinje može biti dugotrajan i temeljit postupak. Za lakše projektiranje pripremili smo vam nekoliko savjeta koje je preporučljivo poštivati.

1. Izmjera prostora

Prije nego li se prihvatite projektiranja kuhinje važno je temeljito izmjeriti prostoriju što će spriječiti brojne moguće poteškoće prilikom montaže kuhinje.

Preporučamo da izradite skice svih zidova i da ucrtate gdje se nalaze prozori, vrata, grijaća tijela, izbočine na zidu te električni i vodovodni priključci. Treba izmjeriti udaljenost među zidovima (udaljenost A, B) i visinu do stropa (udaljenost C). U dijelu gdje je predviđeno postavljanje kuhinje neka udaljenost između zidova bude izmjerena na sva tri mjesta (A1, A2, A3) po visini. Udaljenost mjerite tik uza zid a preporučamo mjerenje iste udaljenosti još i cca 60 cm od zida (udaljenost M). Izmjerite i sve udaljenosti do prozora, vrata i drugih arhitektonskih elemenata (udaljenosti D, E, F, G) te udaljenosti do instalacijskih priključaka (H, J, K, L).

Kod projektiranja kuhinje važno je provjeriti kutnost zidova kako je to prikazano na donjoj skici.

2. Radni trokut

Kod projektiranja kuhinje poštujte radni trokut za kojega vrijedi da zbroj udaljenosti između tri glavna i radna centra (hladnjak, sudoper, ploča za kuhanje) ne iznosi više od 6,6 m.

3. Prikladna visina radnog pulta

Kuhinje Gorenje imaju tri visine podnožja: 10, 15 ili 20 cm. Preporučljiva konačna visina radnog pulta je 86 ili 91 cm. Izbor odgovarajuće visine zavisi o visini korisnika.
Visina radne površine za sjedeći posao i za ljude koji koriste invalidska kolica je niža. Položaj mora biti čim niži a visina svakako ovisi o tipu invalidskih kolica. Primjerena visina je između 70 i 85 cm.

4. Praktično, udobno, pregledno i dostupno

Ladice u donjem nizu omogućavaju bolju preglednost sadržaja. Njihova prednost je i u tome što se ne treba sagibati bez čega ne ide kod ormara s policama.

Kod ladica s mehanizmom za potpuno izvlačenje puno je bolja preglednost sadržaja i dostupnost po cijeloj dubini ladice.

Suvremena kutna rješenja s izvlačnim policama omogućavaju lakši pristup sadržaju ormara.

Preporučamo postavljanje ugradbene pećnice na više mjesto jer to smanjuje broj pokreta u sagnutom položaju. Rad u kuhinji je sigurniji i korisniku ugodniji.

Tri različita sustava podiznih vrata gornjih elemenata nude korisniku veliku mjeru udobnosti kod otvaranja vrata, dobru preglednost i sigurnost za vrijeme rada.

5. Sigurnost u kuhinji

Sigurnost u kuhinji je vrlo važna a utoliko više ako su prisutna djece. U tu svrhu nude se kuhinje sa zaobljenim stranicama, zaokruženim uglovima radnog pulta i ergonomski oblikovanim ručkama.
Vrata vitrina i staklene police su od kaljenog stakla koje ima povećanu otpornost na lom. U slučaju razbijanja, takvo se staklo razleti na male komadiće koji su bitno manje opasni od komada razbijenog običnog stakla.
Svi visoki elementi pričvršćeni su za zid pomoću kutnika kako bi se spriječilo njihovo prevrtanje.
Za veću sigurnost i lakši rad u kuhinji vrlo je važno i odgovarajuće osvjetljenje radnog prostora, posebno prostora za pripremu hrane. U tu svrhu nude se gornji ormarići čije svijetlosno dno omogućava ravnomjerno osvjetljavanje radne površine. Druga mogućnost je svjetiljka s okretnim rasvjetnim tijelom s kojim si svatko može individualno prilagoditi smjer svjetlosnog snopa.