Pitanja & odgovori - Gorenje
zatvori
...
Pitanja & odgovori
1

Jedno dijete, bezbroj pitanja

Biti mama nije lako. Pogotovo kad ste početnik u tome. Diše li dijete noću? Jede li previše? Trebam li mu očistiti nosić, zagrijati hranu, oprati igračke?

Nemate razloga za brigu. Zamolili smo slovenskog pedijatra dr. Denisa Baša da nam odgovori na nekoliko najčešćih pitanja koja roditelji postavljaju o novorođenoj djeci i dojenčadi.

Doktor Denis Baš je specijalist pedijatar koji radi s djecom školske i predškolske dobi u dječjoj dnevnoj bolnici u kamničkome medicinskom centru. Obavlja ultrazvučne preglede kukova novorođenčadi, predaje budućim majkama i velik je pobornik racionalne uporabe antibiotika u djece.

Provedite manje vremena u istraživanju i više vremena uživajući u sretnim trenucima koje majčinstvo donosi.

IZDOJENO MLIJEKO

Kako pripremiti mlijeko za novorođenče koje zbog nekih okolnosti ne može biti dojeno?
Majčino je mlijeko najpoželjnija hrana za novorođenčad zbog više razloga, no unatoč velikim istraživačkim naporima njegov sastav još nije potpuno objašnjen. Mnogi se proizvođači trude proizvesti zamjensko mlijeko sa sastavom najbližim majčinu mlijeku, ali dojenje i majčino mlijeko ostaju zlatni standard za novorođenčad i dojenčad. Postoje razne okolnosti zbog kojih majke ne mogu dojiti (prerano rođena djeca, abnormalnosti dojki, povratak na posao itd). U tim slučajevima preporučujemo izdajanje majčina mlijeka rukom te ručnim ili električnim pumpicama. Izdojeno je mlijeko potrebno pravilno pohraniti.

Dijete je lako dojiti. Ali kad probam sama istisnuti mlijeko, izlazi samo mala količina. Što radim pogrešno?

Ako ste već probali izdojiti mlijeko, ali nije izašlo u većim količinama, to ne znači da nemate dovoljno mlijeka. Istiskivanje i ručno izdajanje potpuno je različito od osjećaja kada dijete sisa i za uspješno je izdajanje potrebna vježba. Isprobajte različite načine, primjerice izdajanje rukom te izdajanje ručnom ili električnom pumpicom. Kako biste potaknuli proizvodnju mlijeka prije izdajanja, možete staviti vruće obloge na prsa dok slušate opuštajuću glazbu i nježno masirate svoje dojke.

Kako ispravno pohraniti izdojeno majčino mlijeko?

Kako biste bili sigurni da je djetetova hrana sigurna, pohranite izdojeno mlijeko na pravilan način kako biste ga mogli iskoristiti u trenucima kad ne možete dojiti dijete. Prije izdajanja operite ruke i očistite svu opremu kojom se pri izdajanju služite kako biste izbjegli kontaminaciju bakterijama. Izdojeno mlijeko pohranite u manjim bočicama (60 ‒ 120 ml), dovoljnima za jedan obrok, a na bočici zapišite datum i vrijeme izdajanja. Izdojeno majčino mlijeko sigurno je za uporabu do šest sati nakon izdajanja ako je pohranjeno na sobnoj temperaturi, od tri do pet dana ako je pohranjeno u hladnjaku pri temperaturi od 4 °C i do tri mjeseca ako je pohranjeno u zamrzivaču na temperaturi od -18 °C. Jedanput odmrznuto majčino mlijeko možete staviti u hladnjak i iskoristiti unutar 24 sata, ali se ne smije ponovo zamrzavati.

Kako pripremiti izdojeno i pohranjeno majčino mlijeko?

Pohranjeno majčino mlijeko mora biti pravilno zagrijano prije nego što ga ponudite djetetu za obrok. Najbolja temperatura mlijeka za hranjenje djeteta je 37 °C. Provjerite toplinu tako da istisnete nekoliko kapi na podlakticu, na mjesto gdje se uobičajeno mjeri puls. Izdojeno mlijeko ne smijete zagrijavati na temperaturu iznad 40 °C jer se time uništavaju hranjive tvari.

Najbolji način zagrijavanja mlijeka je držati bočicu s mlijekom ispod mlaza vruće vode ili je staviti neko vrijeme u posudu s vrućom vodom. Možete upotrijebiti i posebne uređaje za zagrijavanje dječjih bočica i njihova sadržaja. Kad je bočica zagrijana, nježno je protresite. Na taj ćete način ujednačiti temperaturu sadržaja i istodobno izmiješati masnoće odvojene tekućine od preostale u pohranjenome mlijeku.

Može li se majčino mlijeko zagrijati u mikrovalnoj pećnici?

Podgrijavanje majčina mlijeka u mikrovalnoj pećnici nije preporučljivo jer mikrovalovi mogu uništiti njegova blagotvorna svojstva i hranjive tvari. Također se ne smije pregrijavati ili kuhati. Najjednostavniji način nadzora nad temperaturom mlijeka je zagrijavanje mlijeka parom ili uranjanje bočice s mlijekom u vruću vodu te stalno praćenje temperature na vašoj podlaktici.
Koliko dugo bočica s mlijekom mora biti uronjena u vruću vodu?
Bočicu s mlijekom potrebno je držati uronjenu u vruću vodu do 15 minuta kako bi se njezin sadržaj zagrijao na temperaturu prikladnu za hranjenje djeteta. Temperaturu mlijeka prije hranjenja provjerite na svojoj nadlaktici. Za vrijeme zagrijavanja povremeno protresite bočicu kako bi sadržaj bio ravnomjerno zagrijan, a masnoće izmiješane s preostalom tekućinom.

ZAŠTITA

Moje dijete stavlja u usta sve do čega može doći? Moram li ga spriječiti u tome?
Roditelji su često zabrinuti jer njihova mala djeca stavljaju u usta sve što prime u ruke. U razvoju djeteta korištenje usta je važan stadij u stjecanju iskustava i istraživanju okolnog svijeta. Dijete svojim ustima pronalazi nove poticaje te otkriva nove oblike, teksture i okuse. Nema ništa loše u tome. Naravno, morate biti sigurni da su predmeti veliki kako ih dijete ne bi moglo progutati, da nisu oštri i da su izrađeni od materijala koji nisu štetni. Roditelji se često brinu da će se njihovo dijete na taj način zaraziti. U svakom je slučaju preporučljivo sve predmete kojima se dijete svakodnevno koristi povremeno i temeljito očistiti i dezinficirati. Jedan od prirodnih načina dezinfekcije je zagrijavanjem. Posebno osmišljeni parni sterilizatori mogu se jednostavno koristiti za dezinfekciju.

Kako biste trebali očistiti dječje igračke?

Djeca su svakodnevno u dodiru s najdražim igračkama. Druga djeca se također igraju njima i nerijetko igračke završe na podu ili nečijim ustima. Igračke su uz djecu dok jedu i dok spavaju. Neprocjenjive su dok je dijete bolesno. Zato je važno da ih često čistite.

Gumene su igračke stalni pratitelji prvih koraka vašeg djeteta u istraživanju novog svijeta. Te su igračke također vrlo korisne jer pomažu pri ublažavanju boli tijekom nicanja prvih zubića. S obzirom na to da su često u djetetovim ustima, važno ih je redovito i temeljito čistiti. Operite ih pod mlazom vruće vode koristeći se i deterdžentom za pranje te povremeno dezinficirajte u parnom sterilizatoru.

Plišane igračke i one od tkanine operite u perilici rublja. Koristite se programom za ručno pranje i ne upotrebljavajte previše deterdženta. Upotrijebite sredstvo za dezinfekciju namijenjeno pranju dječje odjeće.

Ako igračke ne možete oprati vodom, očistite ih povremeno sprejem za dezinfekciju koji nije potrebno ispirati. Prije upotrebe pročitajte upozorenje smije li proizvod doći u dodir s malom djecom.

KRUTA HRANA

Kada mogu početi uvoditi krutu hranu u jelovnik svojega djeteta?
Najbolje vrijeme za uvođenje komplementarne (miješane) hrane djeci koja su još dojena jest kad su napunila četiri mjeseca. Prije te dobi uvođenje miješane hrane ne bi se smjelo poticati jer djetetovi probavni organi nisu još dovoljno razvijeni. Istraživanja pokazuju i da nema smisla čekati predugo te da je potrebno početi uvoditi krutu hranu i prije nego što dijete napuni šest mjeseci. U toj dobi samo majčino mlijeko neće biti dovoljan i najbolji izvor svih potrebnih makro i mikro hranjivih tvari (željezo, cink).

Kako uvoditi krutu hranu u djetetovu prehranu?

Na početku uvođenja krute hrane roditelji moraju biti izrazito strpljivi i ustrajni. Miješana kruta hrana za djecu je novo iskustvo, a njezino istraživanje nije joj osnovna svrha. Važno je da se djeca naviknu na različite okuse, gustoću i teksturu hrane. Tradicionalno, u našim se krajevima najprije djetetu daju kašice od povrća, mesa i krumpira. Voće i žitarice uvode se poslije jer djeca preferiraju slatko i mogla bi odbiti okuse povrća. Hrana se uvodi u razmacima od tjedan dana. Na taj način djeca jednostavno usvajaju nove okuse, a istodobno je moguće zamijetiti ako dijete ima problema zbog određenih namirnica.

Na početku će djeca pojesti manje od čajne žličice hrane, neka dvije do tri, a neka će djeca pojesti više. I to je sve u redu. Hrana mora biti sobne temperature ili malo toplija.

U dobi od deset mjeseci i više, ako dijete ima zubiće, možete mu ponuditi krutu hranu zajedno s tekućinama i kašicama. Meso, ribu, povrće i voće više ne morate miksati nego samo narezati na manje komadiće.

Koje se kašice prve uvode u dječju prehranu?

Na samom početku uvodi se niskoalergijska hrana: povrće (tikvice, mrkva, krumpir, cvjetača), riža, kukuruzne pahuljice i meso (perad, teletina, zečetina). Zatim se nastavlja s voćem (jabuka, banana, kruška). Kao prvi kruti obrok djetetu možemo pripremiti rižinu kašicu u koju zbog blagoga neutralnog okusa možete umiješati majčino mlijeko. Nakon otprilike tjedan dana, kada je dijete naviknuto na hranjenje žlicom, možete nastaviti uvoditi novu hranu s kašicom od mrkve ili tikvica pripremljenima zasebno ili dodanim u kašicu od riže i majčina mlijeka. Novu hranu uvodite postupno, u tjednim razmacima. Žitarice koje sadržavaju gluten (pšenica, zob) poželjno je uvoditi u prehranu kad je dijete još dojeno ili hranjeno izdojenim majčinim mlijekom, dakle u dobi između 4 i 6 mjeseci. Time se smanjuje mogućnost razvoja celijakije (bolest nepodnošljivosti na gluten) u djeteta.

Što ako dijete ne voli povrtne kašice?

Strpljivost i upornost su vrlo važni tijekom uvođenja prehrane. Istraživanja pokazuju da je djetetu potrebno ponuditi novi okus hrane od 7 do 10 puta i da ne smijete odustati ako dijete izlijeva kašicu po sebi ili po vama. Kada ponudite djetetu prvu žlicu nove hrane, ne možete znati što ono misli o njezinu okusu. Tijekom prvog pokušaja većina djece stisne usne bez obzira na okus ponuđene hrane. Nastavite s hranjenjem tek kada dijete ponovo otvori usta. Znajte da tijekom uvođenja nove hrane dijete još dobiva velik dio hranjivih tvari iz majčina ili adaptiranog mlijeka. Mnogi roditelji odustaju nakon odbijena tri pokušaja, ali upornost će se na kraju isplatiti.

Kako pripremiti prvu čvrstu hranu za dijete?

Najbolje je upotrijebiti svježe sezonsko povrće i voće, ali možete uzeti i zamrznuto povrće. Povrće se obično kuha u vodi ili na pari. Tijekom kuhanja ne smije se koristiti sol ni začini. Kada je hrana kuhana, izmiješajte je dok ne bude mekana ili propasirajte i pripremite kašicu. Za razvoj i rast djetetu su potrebne visokokvalitetne masnoće pa je preporučljivo u hranu od povrća, mesa ili žitarica dodati biljno ulje (ulje uljne repice, maslinovo ili ulje od kukuruza). U jednu porciju dječjeg obroka (150 ‒ 200 ml) dodajte jednu čajnu žličicu ulja.

Kako pripremiti hranu koju će dijete voljeti?

Pri uvođenju krute hrane, prvo i najvažnije pravilo je mudro odabrati namirnice koje ćete početi davati djetetu. Za prve obroke odaberite okuse koji nisu prejaki ili preneobični. Od povrća odaberite primjerice mrkvu, krumpir ili tikvice, a od voća jabuku ili bananu. Agrumi su vjerojatno prekiseli da biste njima počeli uvoditi voće u prehranu. Također nije preporučljivo pripremati obroke s dodatkom kravljeg mlijeka, barem dok dijete ne napuni šest mjeseci.

Kašice možete pripremiti u blenderu ili vilicom. Smjesa mora biti gusta i kompaktna, ali ne pretekuća. Tvrđe voće i povrće potrebno je prethodno skuhati na pari. Izbjegavajte dodavati šećer ili sol te jače začine. Ako želite lagano zasladiti kašicu, dodajte joj čajnu žličicu pulpe jabuke ili kruške. Dodajte biljno ulje kako biste obogatili okus povrtnih kašica.

Koja je hrana najbolja za dijete?

Uz sam okus hrane, moramo osigurati da ona sadržava sve potrebne hranjive tvari. Ovdje su neke opće smjernice za uvođenje namirnica u djetetovu prehranu.:

 • Kruh: nakon dobi od deset mjeseci
 • Kravlje mlijeko: kao samostalni napitak nakon dobi od jedne godine, manje količine (dodane u kašicu od žitarica ili pire krumpir) ranije
 • Gluten (pšenica, pšenično brašno, raž, ječam, zob, zobene pahuljice, pir, tjestenina): nakon dobi od četiri mjeseca, zajedno s dojenjem
 • Jaja (žumanjak i bjelanjak): nakon dobi od šest mjeseci
 • Šećer, sol: nakon dobi od jedne godine
 • Med: nakon dobi od jedne godine
 • Riba: moguće je dodati u prehranu nakon dobi od šest mjeseci, što je moguće svježiju, mladu ribu (primjerice skuša, haringa, sardine, losos)
 • Morski plodovi: nakon dobi od jedne godine

Djetetova prehrana mora biti uravnotežena i mora uključivati puno povrća, voća i žitarica. Crveno meso je najvažniji izvor željeza za naše tijelo.
Ovdje su navedene namirnice koje sadržavaju mnogo određenih vitamina i minerala:

 • Vitamin A: mrkva, kelj, špinat
 • Vitamin D: riblje ulje, masnija morska riba, bjelanjak (preporučujemo zamijeniti s xxxl vitamina D na dan)
 • Vitamin E: uljana repica, suncokretovo i kukuruzno ulje, pšenične klice, lješnjaci
 • Vitamin K: zeleno povrće
 • Vitamin B1: mahunarke, neke ribe, krumpir, zobene pahuljice
 • Vitamin B2: mlijeko, mliječni proizvodi, jaja
 • Vitamin C: svježe voće (agrumi, ogrozdi, crni ribiz), povrće (paprika, brokula, komorač, kupus, špinat, rajčica)

DIŠNI SUSTAV

Kako mogu provjeriti diše li moje dijete tijekom noći?

Djetetove su tjelesne funkcije noću usporene pa je katkad vrlo teško vidjeti diše li ono. Trik koji možete iskoristiti kako biste bili sigurni da je sve u redu jest da navlažite svoj kažiprst i stavite ga točno ispod nosnica djeteta koje spava. Na prstu ćete osjetiti njegov dah kao lagani povjetarac.
Zamijetila sam da dijete često kašlje noću. Što mogu učiniti da bi moje dijete mirnije spavalo?
Djeca često kašlju. Obično se kašalj povezuje s respiratornim virusnim infekcijama te je veoma čest tijekom jeseni i zime. Prvo provjerite može li dijete disati kroz nos. Ako diše samo kroz usta, to će dodatno isušiti sluznicu grla i pogoršati kašalj. Osigurajte dovoljan unos tekućine te dobru prozračenost sobe u kojoj dijete spava. Preporučena razina vlažnosti u prostorijama u kojima živimo je između 40 i 60 %. Zrak u prostorijama u kojima boravimo zbog grijanja je često presuh, što uzrokuje pojačane simptome kašlja te isušuje kožu i sluznicu grla pa je potrebno održavati odgovarajuću razinu vlage. Trik koji se odavno koristi je da na radijatore stavite vlažne ručnike ili posude s vodom. Danas su vam na raspologanju ovlaživači, posebni uređaji koji osiguravaju odgovarajuću razinu vlažnosti i povoljne uvjete u prostorijama u kojima boravite.

Kako očistiti djetetov začepljen nos?

Česta smetnja kod male djece je začepljen nos ili kad iz njega curi. Nos mora biti slobodan kako bi dijete bilo sretno, moglo neometano disati i jesti. Ako je djetetov nos začepljen i dijete ima problema s disanjem, preporučuje se očistiti ga fiziološkom otopinom ili hipertoničnom otopinom morske vode. Otopinu ukapajte ili lagano unesite sprejem u nosnice, ni u kojem slučaju nemojte upotrebljavati sprejeve s visokim pritiskom jer će oni samo utisnuti prljavštinu dublje u nos čime se povećava rizik od infekcije uha. Kod dojenčadi koja ne mogu sama ispuhati nos, sekret možete izvući s pomoću nosnih aspiratora, a sasušene ostatke sekreta na rubovima nosnica obrišite vlažnom gazom. Kako biste spriječili začepljenje i isušivanje sluznice nosa, važno je u sobi u kojoj dijete boravi održavati pravu razinu vlažnosti.

Zima je pred vratima. Kako sačuvati zdravlje mojega djeteta?

Tijekom jeseni i zime više vremena provodimo u zatvorenim prostorijama. Uz temperature povoljne za širenje virusa često smo izloženi napadima uzročnika različitih infekcija. Te virusne infekcije mogu biti osobito teške za dojenčad i malu djecu čiji imunosni sustav još nije dovoljno jak. Kako biste zaštitili djecu od infekcija, potrebno je držati se nekoliko jednostavnih načela.

Izbjegavajte prostorije u kojima je mnogo ljudi (trgovački centri, dječja igrališta itd.), posebno u razdobljima u kojima je velika vjerojatnost da je među njima veći broj bolesnih ili zaraženih. Većina virusa prenosi se zrakom ili preko ruku. Zato je vrlo važno prati ruke, što više boraviti na otvorenom i izbjegavati druženje s bolesnom djecom. Izbjegavajte posjete roditelja s djecom vrtićke ili predškolske dobi.

Pojačajte djetetov imunitet uravnoteženom prehranom koja sadržava mnogo voća, povrća i prema potrebi dodataka prehrani (vitamin D). Fizička aktivnost i dovoljna količina sna ojačat će stanice imunosnog sustava.

Može li duda varalica štetiti djetetu?

Korištenje dude varalice ima i svoje dobre i loše strane. Nema nikakvog dokaza da djeca koja cuclaju dude varalice doje kraće ili manje uspješno. Ali znamo da djeca koja cuclaju dude nakon dobi od jedne godine mogu imati probleme s rastom i položajem zubi. Odluka je na roditeljima. Ako dijete ne osjeća potrebu i ne želi dudu, ne biste mu je trebali gurati u usta. Najbolje je ne pretjerivati s upotrebom dude i ponuditi je djetetu kad je stvarno treba. Nakon što dijete napuni jednu godinu, nije preporučljivo davati mu dudu varalicu zbog njezina utjecaja na razvoj zubi. Također je važno da dijete izvadi dudu iz usta prije odlaska na spavanje. Dude morate stalno ispirati pod mlazom vode i povremeno dezinficirati kako biste ih očistili od svih vidljivih i nevidljivih nečistoća.