Top 10 zapovijedi o zdravoj prehrani - Gorenje
zatvori
...

Top 10 zapovijedi o zdravoj prehrani

_products/features/icon - Lokalno. Zdravo.

Lokalno. Zdravo.

Nema potrebe ići daleko da biste jeli zdravo.
Najzdravije namirnice često su nam nadohvat ruke – u vrtu, obližnjim šumama, u poljima. U našem okruženju postoje brojne „superfood“ namirnice koje možemo uvrstiti u naše svakodneve obroke. Primjerice, borovnice će hraniti naše tijelo manganom, željezom, beta karotenom te vitaminima B i C. Rajčica, koja je česta u našim vrtovima, sadrži 13 vitamina, posebno vitamin C i E, 17 minerala, obilje kalija i beta-karotena. Dodavanjem sjemenski lana svojoj prehrani, dodajete velike količine proteina, minerala, vlakana te esencijalne omega-3 masne kiseline.
više
manje informacija
_products/features/icon - Jednostavno. Raznobojno.

Jednostavno. Raznobojno.

Pojednostavite pripremu i izbor zdrave hrane.
Umjesto da računate kalorije, potrudite se u svoj jelovnik uvrstiti namirnice koje su raznobojne, raznovrsne, domaće i što je više moguće svježe. Vizualno atraktivne kulinarske kombinacije pružaju veće zadovoljstvo u uživanju u hrani, a vaše tijelo će imati koristi od toga.
više
manje informacija
_products/features/icon - Svježe. S manje termičke obrade.

Svježe. S manje termičke obrade.

„Manje je više“ smjernica je koju trebate slijediti.
Drugim riječima: manje termičke obrade znači bogatiji obrok. Zagovornici prehrane sirovom hranom naglašavaju prednosti termički neobrađene hrane jer se kuhanjem, prženjem i pečenjem iz hrane izlučuju dragocjeni enzimi, vitamini i minerali. Stoga, prije nego što se upustite u dugi proces kuhanja, razmislite da u svoj obrok uključite sirovo povrće, svježu voćnu salatu ili sok od svježeg domaćeg voća.
više
manje informacija
_products/features/icon - Tekuće. Lakše probavljivo.

Tekuće. Lakše probavljivo.

Svježi smoothie napitci
Svježe cijeđenim sokovima i smoothie napitcima u svoj organizam unosimo brojne nutrijente, vitamine, jednostavne ugljikohidrate i čistu energiju. Vaše tijelo apsorbira hranjive tvari iz sokova brže nego iz čvrste hrane. Kao rezultat, metabolizam i probava su brži, što ima vrlo blagotvoran učinak na cijeli organizam.
više
manje informacija
_products/features/icon - Energetska bomba. Puno zdravih masti.

Energetska bomba. Puno zdravih masti.

Mit o masti.
Poznato je da problem za zdravlje predstavljaju zasićene masne kiseline koje se nalaze u proizvodima životinjskog porijekla te u termički obrađenim proizvodima prženim u dubokom ulju. S druge strane zdrave, tj. nezasićene masne kiseline izrazito su korisne za funkcioniranje ljudskog organizma, a uz pomoć uljne preše lako ih možete, u svom domu, pretvoriti u zdrava ulja. Izvor omega-9 masnih kiselina je u orašastim plodovima (kikiriki, lješnjaci, bademi, makadamija). Omega-3 masne kiseline mogu se dobiti iz raznih sjemenki (lan, orah, soja i gorušica), a Omega-6 masne kiseline iz sjemenki suncokreta, bundeve, sezama.
više
manje informacija
_products/features/icon - Umjerenost. Ravnoteža.

Umjerenost. Ravnoteža.

Dnevni unos hrane.
Dnevni unos hrane u organizam trebao bi biti raspoređen u pet uravnoteženih obroka. Na taj način spriječit će se napuhavanje, umor i povećavanje šećera u krvi budući da će s manjim i češćim obrocima organizam uzimati samo onu količinu hranjivih tvari koja mu je potrebna. Ljudsko tijelo nema sposobnost pohranjivati velike količine hranjivih tvari, pa je umjerenost svakako dobrodošla u određivanju veličine obroka.
više
manje informacija
_products/features/icon - Odgovarajući redoslijed.

Odgovarajući redoslijed.

Pravilno rasporedite obroke
Iako svakodnevno konzumirate voće i povrće, nepravilan raspored njihova unosa može također uzrokovati neravnotežu u organizmu. Voće i povrće lakše su probavljivi od mesa, stoga se preporučuje jesti ih prije glavnog obroka. Još bolje je uvrstiti voće u dnevni jelovnik kao samostalan obrok.
više
manje informacija
_products/features/icon - Pravilne količne.

Pravilne količne.

Pružite svom tijelu sve što mu je potrebno.
Ako se odlučite za prilagođeni ili dijetalni način prehrane, obratiti pažnju na to da osigurate pravilnu količinu svih hranjivih tvari za organizam. Proteini životinjskog podrijetla adekvatno se mogu zamijeniti proteinima na biljnoj bazi iz mahunarki, domaćeg humusa ili drugog voća i povrća, orašastih plodova i sjemenki.
više
manje informacija
_products/features/icon - Dovoljno vode.

Dovoljno vode.

Za pravilan rad organizma.
Koliko je važno održavati pravilan unos svih nutrijenata, toliko je važno osigurati organizmu i dovoljan unos vode. U suprotnom, javljaju se umor, iscrpljenost i glavobolja što su jasni pokazatelji dehidriranosti organizma. U tijelo se dnevno kroz obroke unese oko 1 l tekućine, a preporuka je kroz dan unijeti još oko 1,5-2 l tekućine u organizam, po mogućnosti obične vode.
više
manje informacija
_products/features/icon - Dovoljno vremena.

Dovoljno vremena.

Uživajte u svojim obrocima.
Ukoliko vaš dnevni ritam uključuje i stresne situacije, priuštite si obrok u miru. Uzmite vremena i sjednite dok jedete, dajte organizmu vremena da probavi sve unesene nutrijente. Na ovaj način ćete i vi više uživati u svom obroku, a vaš organizam će svakako biti zahvalan.
više
manje informacija